Θέμα: Περίπτωση Πολυκατοικίας
1. Ερώτηση: Πως μπορεί να ενταχθεί μια πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου;
Απάντηση: Για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται επιπλέον τα ακόλουθα:
Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
Υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης πολυκατοικίας έχει ως εξής: Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης γίνεται γενική συνέλευση (Γ.Σ.) και αποφασίζεται, βάσει διαδικασίας που προβλέπεται στο καταστατικό, η συμμετοχή της πολυκατοικίας, η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή και ο καθορισμός εκπροσώπου πολυκατοικίας.
Στη συνέχεια γίνεται η ενεργειακή επιθεώρηση της πολυκατοικίας και ο εκπρόσωπος προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα της τράπεζας που έχει συμφωνηθεί από τη Γ.Σ. να γίνει η αίτηση. Ο κάθε ιδιοκτήτης προσκομίζει στην ίδια τράπεζα τα επιπλέον δικαιολογητικά που αφορούν στα προσωπικά του στοιχεία, όπως ταυτότητα, εκκαθαριστικό κλπ.
2. Ερώτηση: Υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις για να αιτηθεί μια πολυκατοικία στο σύνολό της ένταξη στο πρόγραμμα;
Απάντηση: Για την ένταξη της πολυκατοικίας στο πρόγραμμα αρκεί μόνο το 50% των διαμερισμάτων να χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Σε αυτήν την περίπτωση είναι επιλέξιμοι και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είναι κενά. Επιπλέον κίνητρο για την πολυκατοικία : Δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α2 εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α1 ή Α2.
Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με υψηλότερα εισοδήματα της κατηγορίας Β, εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Β. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία κινήτρων που αντιστοιχεί στο εισόδημά του. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι από ενεργειακής πλευράς τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα όταν οι παρεμβάσεις αφορούν στο σύνολο της πολυκατοικίας.
3. Ερώτηση: Στην περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο για να ενταχθούν σε κάποια από τις κατηγορίες κινήτρων;
Απάντηση: Γενικά η αίτηση κάθε ιδιοκτήτη εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στα εισοδήματά του. Για να διευκολυνθεί όμως η λήψη απόφασης στην περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου ισχύει το επιπλέον κίνητρο που αναφέρεται στην απάντηση της ερώτησης 2 της Ενότητας « ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ».
4. Ερώτηση: Μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να ενταχθεί στην Α1 κατηγορία και κάποιος άλλος στην ίδια πολυκατοικία να ενταχθεί στην Β’ κατηγορία;
Απάντηση: Στην περίπτωση αιτήσεων για μεμονωμένα διαμερίσματα δεν υπάρχει σύνδεση των αιτήσεων και άρα η κάθε αίτηση εντάσσεται στις κατηγορίες κινήτρων βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων. Στην περίπτωση αίτησης ως ενιαίο σύνολο κτηρίου ισχύουν τα κίνητρα που αναφέρθηκαν στην απάντηση της ερώτησης.
5. Ερώτηση: Ποιο ποσοστό θα απαιτείται για συμφωνία στη Γενική Συνέλευση (για την περίπτωση των πολυκατοικιών);
Απάντηση: Το ποσοστό καθορίζεται στον κανονισμό πολυκατοικίας και συνήθως είναι το 100% των συνιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ειδικά για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες παρακαλούμε ανατρέξτε στην ερώτηση «Τι ισχύει για την περίπτωση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα αναφορικά με την συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας;» από την κατηγορία Επιλεξιμότητα-Ωφελούμενοι-Κριτήρια.
6. Ερώτηση: Πόσο εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μία πολυκατοικία ώστε να έρθει ως σύνολο κτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα;
Απάντηση: Καταρχήν θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι κάθε παρέμβαση από αυτές που θεωρούνται «κοινόχρηστες» απαιτούν επίτευξη συμφωνίας στην πολυκατοικία, ανεξαρτήτως ένταξης ή μη στο Πρόγραμμα. Υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί σε αυτό που απορρέουν από το ιδιοκτησιακό ιδιωτικό δίκαιο αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ).
Παρόλα αυτά επειδή τεχνικά και για ουσιαστικούς λόγους ενεργειακής απόδοσης (σωστή θερμομόνωση) είναι καλύτερα η πολυκατοικία να αντιμετωπιστεί ενιαία, δίνουμε σημαντικά επιπλέον κίνητρα για τις πολυκατοικίες. Με τον τρόπο αυτό υπηρετούμε καλύτερα τον πρωταρχικό στόχο του προγράμματος που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
7. Ερώτηση: Πότε η αίτηση της πολυκατοικίας απορρίπτεται; Εάν κάποιοι στην πολυκατοικία δεν τους εγκριθεί δάνειο αλλά έχουν τα ίδια κεφάλαια για να συμμετέχουν, η συνολική αίτηση της πολυκατοικίας απορρίπτεται ή όχι;
Απάντηση: Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος υποβάλλονται επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το εάν εντάσσονται στο Πρόγραμμα.
Στην περίπτωση αυτή στο κόστος των παρεμβάσεων μπορεί να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις (κοινόχρηστες ή μη) που αντιστοιχούν στα μέρη του κτηρίου που δεν είναι επιλέξιμα στο Πρόγραμμα (έχουν συμπεριληφθεί στο έντυπο Πρότασης παρεμβάσεων). Συνεπώς εφόσον οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν συναινέσει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) είναι μεν μη επιλέξιμοι αλλά η αίτηση της πολυκατοικίας δεν απορρίπτεται.
0 Απορίες:
Δημοσίευση σχολίου