web 2.0

"Εξοικονομώ": Ζητήματα χρηματοδότησης


Ερωτήσεις κι απαντήσεις πάνω στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ)...

Θέμα: "Εξοικονομώ": Ζητήματα χρηματοδότησης

1. Ερώτηση: Ποιες είναι οι επιδοτήσεις του προγράμματος;

Απάντηση: Οι επιδοτήσεις φαίνονται στην απάντηση της ερώτησης

2. Ερώτηση: Ποιο είναι το ανώτατο όριο προϋπολογισμού;

Απάντηση: Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά ιδιοκτησία/κατοικία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000€.

3. Ερώτηση: Ποιο το ανώτατο επιλέξιμο όριο σε περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου;

Απάντηση: Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός σε περίπτωση πολυκατοικίας είναι 15.000 € ανά επιλέξιμη κατοικία που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

4. Ερώτηση: Γιατί έχει επιλεγεί το ποσό των 15.000 € ανά ιδιοκτησία ως ανώτατος προϋπολογισμός; Αντιπροσωπεύει τις πραγματικές ανάγκες;

Απάντηση: Για τον υπολογισμό του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού, μελετήθηκε μια μέση κατοικία (περίπτωση διαμερίσματος και μονοκατοικίας) και βρέθηκε ότι τα μεγέθη αυτά καλύπτουν τις επιθυμητές παρεμβάσεις. Άλλωστε για να διατηρήσει το Πρόγραμμα την κοινωνική του διάσταση θα πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο ανά ωφελούμενο.

5. Ερώτηση: Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη;

Απάντηση: Ναι, ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη και συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου.

6. Ερώτηση: Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων συμπεριλαμβάνονται στα 15.000€;

Απάντηση: Όχι, το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων είναι επιπλέον των 15.000€, και επιδοτείται στο 100%, του κόστους που υπολογίζεται βάση του Π.Δ. 100 των ενεργειακών επιθεωρητών (ΦΕΚ 177/Α’/2010), εφόσον η πρόταση ενταχθεί στο πρόγραμμα.

7. Ερώτηση: Το κόστος του σύμβουλου έργου συμπεριλαμβάνεται στα 15.000€;

Απάντηση: Όχι, το κόστος του σύμβουλου έργου είναι επιπλέον των 15.000€, και επιδοτείται στο 100 % μέχρι το ποσό των 250 € ανά επιμέρους αίτηση (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)

8. Ερώτηση: Σε περίπτωση που μια πρόταση τελικά δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποιος επιβαρύνεται το κόστος της αρχικής ενεργειακής επιθεώρησης;

Απάντηση: Το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης θα είναι επιλέξιμο μόνο εφόσον η πρόταση ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο κατά την πώληση ή ενοικίαση μιας κατοικίας, επομένως δεν αποτελεί έξοδο χωρίς αντίκρισμα.

9. Ερώτηση: Εάν κατά τη 2η ενεργειακή επιθεώρηση διαπιστωθεί ότι δεν έχει επιτευχθεί ο ενεργειακός στόχος του προγράμματος θα δικαιούται επιχορήγησης από το πρόγραμμα;

Απάντηση: Στην περίπτωση που κατά τη δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση διαπιστωθεί ότι δεν επιτεύχθηκε ο ενεργειακός στόχος του Προγράμματος, αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά ετησία εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2), τότε το έργο απεντάσσεται και ακολουθεί ανάκληση κινήτρων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 8 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος.

10. Ερώτηση: Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου;

Απάντηση: Για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη δανείου, ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση χωρίς επιβάρυνση.

11. Ερώτηση: Τι εννοείται με τον όρο «εξασφαλίσεις» στη δανειακή σύμβαση; Πως μπορεί κάποιος να βελτιώσει την πιστοληπτική του ικανότητα στην περίπτωση που βάσει της αξιολόγησης από την τράπεζα δεν μπορεί να πάρει δάνειο;

Απάντηση: Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν μπορεί να ζητήσει εξασφαλίσεις (πχ. προσημείωση ακινήτου) για την παροχή του δανείου. Ωστόσο επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, οι πολίτες να ζητήσουν να τεθεί εγγυητής προκειμένου να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Επιπλέον, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους με κόστος διαχείρισης φακέλου αιτήματος και κόστος διαχείρισης δανείου.

12. Ερώτηση: Ποιο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους προσκομίζω σε περίπτωση που έχω στη διάθεσή μου το ηλεκτρονικά χορηγούμενο έντυπο κατά την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης αλλά και το αντίστοιχο που μου έχει αποσταλεί από την αρμόδια ΔΟΥ;

Απάντηση: Οι πολίτες υποβάλλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος που τους έχει αποσταλεί από την αρμόδια ΔΟΥ.

13. Ερώτηση: Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον παρέχει επιχορήγηση και άτοκο δάνειο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος οι τόκοι που βαρύνουν τον Ωφελούμενο είναι επιδοτούμενοι μέχρι τις 31/12/2015 (σύμφωνα με τον Κανονισμό 1083/2006). Τι γίνεται σε περίπτωση που το δάνειο συναφθεί σε χρονικό σημείο όπου η διάρκειά του εκτείνεται μετά τις 31/12/2015; Οι τόκοι αυτοί επιδοτούνται;

Απάντηση: Επιδοτούμενοι κατά 100% είναι οι τόκοι που προκύπτουν βάσει του επιτοκίου 4,93% μέχρι τις 31/12/2015. Οι τόκοι που προκύπτουν μετά τις 31/12/2015 δεν επιδοτούνται αλλά επιβαρύνουν ελάχιστα τον πολίτη. π.χ. Συνολικό κόστος παρεμβάσεων 10.000 με 35% επιχορήγηση. Συνάπτεται 4ετες δάνειο ύψους 6.500 € στις 1/3/2012 με καταβολή πρώτης δόσης στις 1/4/2012 και λήξη δανείου 1/3/2016, με επιτόκιο 5,01% (4,93% επιτόκιο + 0,12% εισφορά του Ν. 128 επί των κεφαλαίων της τράπεζας (2/3 του δανείου)). Οι συνολικοί τόκοι που θα επιβαρυνθεί ο πολίτης για τους 3 μήνες της περιόδου 1/1/2016 -1/3/2016 ανέρχονται συνολικά σε περίπου 3,75 €.

14. Ερώτηση: Στους Ωφελούμενους της Κατηγορίας Α1 το ποσό της προκαταβολής(40%του Π/Υ) υπερβαίνει το ποσό του δανείου (30% του Π/Υ). Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Απάντηση: Στην περίπτωση που το ποσό της προκαταβολής υπερβαίνει το ποσό του δανείου, τότε το ποσό αυτής αναπροσαρμόζεται και ισούται με το ύψος του δανείου.

0 Απορίες:

Δημοσίευση σχολίου

 
ABOUT US | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ | ΕΡΓΑ | "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ" ΛΕΞΙΚΟ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

PHOS SOLutions. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΖΥΜΒΡΑΚΑΚΗΔΩΝ 157, ΧΑΝΙΑ-ΚΡΗΤΗ. Τηλ./fax: 28210 40178.

Εγκατάσταση προτύπου και Επιμέλεια...