web 2.0

"Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα, Ωφελούμενοι, Κριτήρια (4)


Ερωτήσεις κι απαντήσεις πάνω στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ)...

Θέμα: Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (4)

31. Ερώτηση: Μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα κατοικία που στο Ε2 έχει δηλωθεί ως «κενή»;

Απάντηση: Εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του Παραρτήματος Ι-Α δεν τεκμηριώνεται η χρήση κατοικίας (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία), δύναται για την πιστοποίησή της να χρησιμοποιηθούν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των τελευταίων τριών οικονομικών ετών.

Σε περίπτωση που ένα διαμέρισμα έχει δηλωθεί ως «κενό» στο Ε2 και αυτό αποτελεί μέρος αίτησης πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτόν, σε περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που είναι χαρακτηρισμένα ως «κενά» στο Ε2. Στην περίπτωση που η κατοικία ενοικιάστηκε μετά την πλέον πρόσφατή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η αίτηση είναι επιλέξιμη και θα πρέπει να προσκομιστεί στη Τράπεζα μαζί με την αίτηση αντίγραφο της κατάθεσης του συμβολαίου ενοικίασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

32. Ερώτηση: Η τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού «τζάκι –λέβητα» μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμη δαπάνη;

Απάντηση: Στο κεφάλαιο 3 του Οδηγού εφαρμογής του Προγράμματος προβλέπεται ως παρέμβαση:

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή / και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).

Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ). Εφόσον ο ενεργειακός επιθεωρητής αποφανθεί ότι η θέρμανση της κατοικίας θα καλύπτεται (συνολικά ή επιμέρους) από σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, ενεργειακό τζάκι κλπ, που λειτουργεί με καύση στερεής βιομάζας-ξύλα), οι σχετικές παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες.

Υπενθυμίζεται ότι για την αποτύπωση των συστημάτων που καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης του κτηρίου, εφαρμόζεται η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει να επιτυγχάνει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο του Προγράμματος: αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).

33. Ερώτηση: Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει μια αντλία θερμότητας για να είναι επιλέξιμη στο Πρόγραμμα;

Απάντηση: Επιλέξιμες είναι οι αντλίες θερμότητας που πληρούν την απόφαση της 27ης Δεκεμβρίου 2012 και συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Αντλιών θερμότητας. Η διαδικασία ένταξης αντλιών θερμότητας στο μητρώο συνεχίζεται και το Μητρώο Επιλέξιμων Αντλιών θερμότητας θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Μητρώο Επιλέξιμων Αντλιών θερμότητας είναι αυτό που θα ισχύει σε κάθε περίπτωση.

34. Ερώτηση: Το σπίτι που κατοικώ είναι κατασκευασμένο με πετρά και έχει πρόβλημα υγρασίας και δεν θέλω να τοποθετήσω κουφώματα αλουμινίου λόγο του ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Μπορώ να τοποθετήσω ξύλινα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες σε αυτήν την περίπτωση;

Απάντηση: Το πρόγραμμα δεν προδιαγράφει υλικά και τεχνολογίες. Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο 3 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Συγκεκριμένα η παρέμβαση «Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης» αφορά κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά θερμό - διακοπτόμενα κουφώματα με διπλά τζάμια (κουφώματα αλουμινίου, ξύλου, συνθετικά pvc κλπ).

Γενικά, οι προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλονται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτουν τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο του προγράμματος: αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετησία εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).

Για τον έλεγχο της ικανοποίησης της ανωτέρω απαίτησης θα πρέπει τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις να φέρουν ενεργειακή πιστοποίηση. Επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας όταν τα δομικά στοιχεία και οι επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις πληρούν, μετά τις παρεμβάσεις, τις ελάχιστες προδιαγραφές που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ σε συμφωνία και με τα οριζόμενα στις σχετικές Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟ ΤΕΕ). Επιπλέον τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.

35. Ερώτηση: To 2010 στο εκκαθαριστικό έχουμε δηλωμένο οικογενειακό εισόδημα. Στη διάρκεια του 2010 ο σύζυγος απεβίωσε. Για την ένταξή της σε κατηγορία λαμβάνεται υπόψη το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα;

Απάντηση: Για την ένταξη σε εισοδηματική κατηγορία λαμβάνεται υπόψη ό,τι αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του πλέον πρόσφατου Οικονομικού Έτους που προσκομίζεται.

36. Ερώτηση: Ιδιοκτήτρια έχει νοικιασμένο το ακίνητο (έτσι εμφανίζεται και στο Ε2 του 2010), το οποίο όμως από τον Οκτώβριο του 2010 ξενοικιάστηκε. Η ίδια επιθυμεί να κάνει αίτηση Υπαγωγής στο πρόγραμμα, κάνοντας επισκευές στο ακίνητο και να το χρησιμοποιήσει πλέον ως κύρια κατοικία της. Μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και εάν ναι με ποιά δικαιολογητικά;

Απάντηση: Σύμφωνα με τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος ΙΑ απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του ενοικιαστή ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κατοικία. Ωστόσο, εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενοικιαστής, πρέπει να γίνει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη όπου να αναγράφεται ότι «δεν υπάρχει ενοικιαστής και το ακίνητο χρησιμοποιείται ως κατοικία».

37. Ερώτηση: Γιατί δεν μπορεί να επιδοτηθεί ιδιώτης που νοικιάζει την κατοικία του σε επαγγελματία (χρησιμοποιείται ως ιατρείο, γραφείο, κλπ) ενώ μπορεί σε λίγους μήνες να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία;

Απάντηση: Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιδοτούνται ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Η προϋπόθεση πρέπει να ικανοποιείται βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του πλέον πρόσφατου οικονομικού έτους.

38. Ερώτηση: Όταν υπάρχει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση είναι η κατοικία επιλέξιμη; Αν ναι τι νομιμοποιητικό έγγραφο πρέπει να προσκομιστεί;

Απάντηση: Ναι. Στην περίπτωση εξαίρεσης από κατεδάφιση βάσει των Ν.410/1968, Ν.720/1977 και Ν.1337/1983, προσκομίζεται σχετικό έγγραφο από την αρμόδια πολεοδομία από το οποίο να προκύπτει η εν λόγω εξαίρεση.

39. Ερώτηση: Το σπίτι μου είναι πριν το 1955 και δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, είναι η κατοικία επιλέξιμη; Αν ναι τι νομιμοποιητικό έγγραφο πρέπει να προσκομιστεί;

Απάντηση: Στην περίπτωση ανέγερσης πριν την ισχύ του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955, προσκομίζεται:

α. μεταγενέστερη πολεοδομική άδεια/έγκριση για την εκτέλεση εργασιών στο κτήριο από την οποία να προκύπτει η αρχική ημερομηνία κατασκευής της κατοικίας, ή

β. αποδεικτικό έγγραφο ότι το κτήριο προϋφίσταται του 1955, όπως συμβόλαιο ή τίτλοι ιδιοκτησίας όπου γίνεται αναφορά στο εν λόγω κτήριο με ημερομηνία προ της 9.8.1955.

Ελλείψει σχετικών εγγράφων προσκομίζεται βεβαίωση η οποία υπογράφεται από τον αιτούντα και 2 μάρτυρες, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι το κτήριο ή τμήμα αυτού προϋφίσταται της 9.8.1955.

40. Ερώτηση: Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται δεν είναι άμεσα διαθέσιμα ή σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί;

Απάντηση: Για τις περιπτώσεις κτηρίων που είναι νομίμως υφιστάμενα, εάν τα σχετικά αρχεία βάσει των οποίων μπορεί να εκδοθεί νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, καθώς και στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί, στη φάση της υποβολής της αίτησης στο πρόγραμμα προσκομίζεται Υ.Δ. του αιτούντος, όπου δηλώνεται ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία για έκδοση αντιγράφου των ως άνω αναφερόμενων εγγράφων.

Τα έγγραφα αυτά πρέπει να προσκομιστούν πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Ειδικά στην περίπτωση βεβαιωμένης, από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας οικοδομικής άδειας ή/ και αρχείων βάσει των οποίων μπορούν να εκδοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα, προσκομίζεται άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο, παραχωρητήριο, φωτοαντίγραφο άδειας συνοδευόμενο από Υ.Δ. για τη γνησιότητά του, κλπ) από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός της άδειας ή τα στοιχεία κατασκευής του κτηρίου/ τμήματος αυτού.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* "Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (1)
* "Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (2)
* "Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (3)

0 Απορίες:

Δημοσίευση σχολίου

 
ABOUT US | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ | ΕΡΓΑ | "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ" ΛΕΞΙΚΟ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

PHOS SOLutions. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΖΥΜΒΡΑΚΑΚΗΔΩΝ 157, ΧΑΝΙΑ-ΚΡΗΤΗ. Τηλ./fax: 28210 40178.

Εγκατάσταση προτύπου και Επιμέλεια...